Waarom is de darmflora zo belangrijk?

De darmflora bevindt zich, zoals het woord al zegt, in de darmen en bestaat uit meer dan 1000 verschillende soorten bacterieën. Je zou denken dat bacterieën eerder slecht dan goed kunnen zijn voor het lichaam. Integendeel, want deze micro-organismen welke op onze huid en in de darmlumen leven, vervullen vele fysiologische functie’s. De bacterieën leven met elkaar en met hun gastheer in evenwicht. We noemen dat symbiose.

De darmflora
Als de darmflora in evenwicht is (symbionte flora) zorgt dit voor een betere weerstand tegen ziekteverwekkers en toxines (zware metalen). Dit komt omdat de bacterieën o.a. zorgen voor antimicrobiële stoffen en stimulatie van het immuunsysteem. Daarbij is het zo dat ruim 80% van alle lymfeknopen (immuniteit) in het lichaam in verbinding staat met het spijsverteringssysteem en dus ook de darmflora. Zij zijn voor 70-80% verantwoordelijk voor het weerstandsvermogen van de mens.

Andere functies van een symbiontische flora zijn:

  1. vertering van moeilijk verteerbare voedingselementen
  2. stimulatie van de peristaltiek door gasvorming
  3. vitamine K en B synthese
  4. vertering van linksdraaiende suikers (w.o. cellulose, lactose)

Wat gebeurt er als de darmflora niet in balans is?
Een verstoorde darmflora (dysbiose) kan onder andere leiden tot gisting en rotting van voedselresten en zal zich uiten in een opgeblazen gevoel en winderigheid. Normaliter sturen de bacterieën de opname van voedingsstoffen in de darmen, maar bij een verstoring ziet men problemen bij het opnemen van vitaminen, mineralen en sporenelementen wat op zijn beurt weer gevolgen heeft voor het bloed, de lever en uitscheidingsorganen, waaronder de darm zelf, de nieren en de huid.

Waardoor raakt de darmflora uit balans?
De darmflora is gevoelig voor een ongezonde leefstijl. Zo zal slechte voeding het evenwicht verstoren en daarbij moet u denken aan het nuttigen van verzadigde vetten, geraffineerde suikers, te weinig voedingsvezels, cafeïne, nicotine en het drinken van te weinig water. Ook stress verslechterd de darmflora en niet te vergeten medicamenten en dan met name antibiotica.

Wat kunt u doen om de darmflora te laten herstellen?
Bij een ernstig verstoorde darmflora met veel symptomen zoals buikpijn, winderigheid, krampen, opgeblazen gevoel etc. wordt aangeraden om naar een osteopaat of mesoloog te gaan. Deze zal u helpen om van uw klachten af te komen en inzicht te geven in het probleem.

Op November 11, 2012