Artikel afbeelding

Aankleding wordt een makkie!

“Nee, niet die trui; die kriebelt!”.

“Die sokken wil ik niet aan, dat randje doet pijn”.

“Er prikt iets in mijn nek! “.

Herkenbaar? Dan ben jij vast de ouder van een hooggevoelig kind, ofwel een zogenoemde HSK.

Hoogsensitief

Ik was vroeger net zo. Mijn mooie paarse broek was een ramp, hij kriebelde, zelfs met een dikke maillot eronder. Nachten heeft mijn broek in de vriezer gelegen, maar niets hielp. Ik trok hem absoluut niet meer aan. Labeltjes moeten eraf (nu nog steeds). En niet gewoon afknippen, maar echt helemaal verwijderen, zodat er niets meer kan prikken of schuren.

Uitdaging

Bij veel hoogsensitieve kinderen is het vinden van de juiste kleding een creatieve uitdaging. Het kan zijn dat stof heel erg kriebelt of schuurt, dat het labeltje prikt, dat de naadjes van onderbroek of sokken pijn doen of dat een shirt echt veel te strak zit, maar ook dat het totaal de verkeerde kleur is.

Tips

Geen paniek! Hieronder geef ik je een aantal tips om het leven iets eenvoudiger te maken:

Kies zoveel mogelijk voor zachte, katoenen kleding. De meeste kinderen verdragen dit goed.

Laat je kind zelf kiezen wat hij aan wil, maar zorg altijd voor dat je een tas met backup-spullen bij je hebt. Is het toch te koud? Dan heb jij nog een extra sweater bij je of handschoenen. Is het toch te warm? Daar is het luchtige t-shirt.

Het lekkerst zitten de sokken zonder naden. Heb je die nog niet gevonden? Draai de sokken dan binnenstebuiten; dan schuren die vervelende naadjes niet langs de tenen.

Toch per ongeluk een kriebeltrui gekocht? Doe hem een nacht in de vriezer in een afgesloten plastic zak en laat hem de volgende dag voorzichtig ontdooien.

Minder stress ’s morgens bij het aankleden? Kies voor een zachte, pyjama-achtige stof en laat je kind ermee slapen. Scheelt een hoop gedoe!

Geeft oma een feestje en zou het leuk zijn als jouw kind “ongemakkelijke” kleren draagt? Sluit een deal met hem of haar en geef aan dat omkleden mag zodra het officiële deel van de dag erop zit. Uiteraard heb je dan zijn of haar favoriete kleding bij je.

Op April 30, 2018