Artikelen

Allergieën

Wat zijn allergische reacties?
Een allergische reactie is een  reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof die niet schadelijk hoeft te zijn. De symptomen van een allergie zijn zeer uitlopend: van tranende ogen, jeuk, loopneus, benauwdheid en vlekken en bultjes. Deze symptomen worden niet door de stof veroorzaakt, maar door de reactie van het immuunsysteem.

Allergieën kunnen op verschillende manieren in het lichaam optreden:

  • Door inademing (Denk aan loopneus en jeukende ogen door huisstofmijt, hooikoorts door pollen)
  • Door consumering (Denk aan koemelk-, pinda- of glutenallergie)
  • Door aanraking (Denk aan jeukende bulten, netelroos en vochtophopingen)

Bij een ernstige allergische reactie treedt een anafylactische shock op die, als het niet op tijd en adequaat behandeld wordt, levensbedreigend kan zijn.

Wat is de behandeling van een allergie?
Homeopaten kijken naar de persoon als geheel en gaat uit van een evenwicht. Bij een ziekte of stoornis is het lichaam in disbalans. Bij de homeopathische behandeling van een allergie wordt het lichaam stap voor stap in contact gebracht met een bepaald allergeen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam een minder heftige reactie krijgt van het allergeen.

Op zoek naar een homeopaat?
Zoekt u een homeopaat die u kan helpen met uw allergie? Via de zoekfunctie kunt u op zoek naar een homeopaat bij u in de buurt. Voor het stellen van een vraag kunt u de vraagbaak raadplegen.