Artikelen

Meest gestelde vragen

1. Is homeopathie wetenschappelijk bewezen?
Homeopathie is een alternatieve geneeswijze. Daarom denken mensen vaak onterecht dat er geen enkele werking aan homeopathie kan worden toegeschreven. Daarnaast denken veel mensen dat het slechts gaat om een placebo-effect. Dit kan overigens worden tegengesproken, omdat men homeopathie ook getest heeft op dieren, met positief effect. Wetenschappelijke bewijzen zijn er echter niet, terwijl er wel bewijzen zijn dat homeopathie daadwerkelijk werkt. Ook meer dan de helft van de Nederlandse huisartsen heeft een positief oordeel over homeopathie.

 

2. Moet je in homeopathie geloven?
Homeopathie heeft geen placebo-effect. Je hoeft er dus niet in te geloven. Kinderen en dieren geloven er ook niet in en voor hen werkt homeopathie evengoed.


3. Is homeopathie alleen iets voor alternatieve mensen?
Natuurlijk niet. Homeopathie is voor iedereen bedoeld en heeft niets met je levensstijl te maken.

 

4. Werkt homeopathie altijd?
In beginsel werkt homeopathie altijd.

 

5. Werken hoge verdunningen wel?
Hoe sterker een geneesmiddel wordt verdund, hoe hoger de potentie. Er zijn dan minder moleculen van het geneesmiddel aanwezig, wat er voor zorgt dat de werking energetischer en krachtiger wordt.


6. Wanneer zie je resultaat?
Dit hangt geheel van de kwaal af in combinatie met het middel dat gebruikt wordt. Het kan variëren van enkele minuten tot enkele weken bij chronische ziekten.


7. Zitten er bijwerkingen aan homepathische middelen?
Nee. Homeopathische middelen zijn vrij van bijwerkingen. Dit komt doordat ze gemaakt zijn van natuurlijke stoffen.


8. Hoe werkt homeopathie?
Homeopathie werkt op basis van een extract van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong, dat bij toediening in pure vorm geacht wordt symptomen te geven die lijken op die van de te bestrijden ziekte. Op basis van deze gelijkheid aan symptomen wordt het middel geacht een effectieve geneeswijze te zijn. De grondstof wordt in een aantal stappen verdund en geschud, het zogenaamde potentiëren. Het verdunde eindproduct wordt geacht zonder bijwerkingen de ziektesymptomen te doen verdwijnen.

 

9. Waar zijn homeopathische middelen van gemaakt?
Meestal worden homeopathische middelen gemaakt van planten, dieren en mineralen.


10. Hoe lang moet je de middelen gebruiken?
Dit hangt natuurlijk geheel van de kwaal of het middel af. Meestal zijn klachten die net ontstaan zijn ook weer zo verdwenen, waardoor je kunt stoppen met het homeopathische middel. Het kan ook zijn dat je langdurig een bepaald middel moet gebruiken om de klachten tegen te gaan. Een homeopaat kan u daarover adviseren.


11. Werkt homeopathie ook tegen chronische ziekten?
Homeopathie kan zeer goed helpen tegen chronische ziekten. De klachten kunnen sterk verminderen.

 

12. Kan ik naast reguliere medicijnen ook homeopathische middelen gebruiken?
Dit kan heel goed. Het kan zelfs zo zijn dat u door de homeopathische middelen minder reguliere medicijnen kan gaan gebruiken, omdat het zelfherstellend vermogen de balans heeft hersteld.


13. Gaat homeopathie samen met zwangerschap?
Homeopathie is een behandeling die zeer veilig is en kan daarom ook tijdens de zwangerschap toegepast worden. Veel klachten die voortvloeien uit de zwangerschap kunnen door middel van homeopathie behandeld worden.


14. Werkt homeopathie ook voor baby’s?
Dit is zeker het geval. Baby’s hebben zelfs sneller baat bij homeopathie dan volwassenen. Men ziet zeer snel resultaat.


15. Werkt homeopathie ook preventief?
Homeopathie heeft ook preventieve werking. Wanneer men symptomen krijgt van een bepaalde kwaal, kan tijdige homeopathische medicatie ervoor zorgen dat de kwaal niet doorzet en er aldus een voortijdig herstel optreedt.

 

16. Voor welke leeftijden is homeopathie geschikt?
Voor alle leeftijden! Iedereen ongeacht welke leeftijd kan baat hebben bij een homeopathische behandeling.

 

17. Moet ik een homeopatisch middel altijd blijven gebruiken?
Nee, dit hoeft niet. Wanneer uw lichaam in balans is en er geen of weinig klachten zijn, kunt u stoppen met het middel. Indien u weer klachten krijgt, kunt u het middel weer nemen, zodat uw lichaam weer tot zelfgenezing over kan gaan.

 

18. Welke ziektes zijn te behandelen met homeopathie?
In beginsel kan bij elke ziekte homeopathie helpen. Vereist is wel dat het lichaam nog de mogelijkheid heeft tot zelfgenezing. Een gebroken arm kan vanzelfsprekend niet door homeopathie genezen.

 

19. Bestaat er een keurmerk voor homeopathische middelen?
Tot op heden is er geen keurmerk voor homeopathische middelen. Wel dienen deze geregistreerd te worden volgens de Wet Op de Geneesmiddelen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beoordeelt homeopathische middelen op kwaliteit.