Terug

Kan homeopathie mij van mijn pernionis (koude-urticaria) afhelpen?

Ilse Bickes

Beste homeopaten,

 

Als kind had ik erge last van wintervoeten en handen. De huisarts begon mij vanaf mijn pubertijd een vitaminecocktail in mijn buik te geven, waarna de winterhandensymptomen verdwenen. Hij gaf mijn ouders ook de raad om de zomervakantie in het Zuiden van Europa door te brengen, zodat ik gedwongen zou zijn in de zon te wandelen, en zo vitamine op te doen. Sindsdien geen last gehad van wintervoeten of handen, of last van de kou, integendeel. Wel altijd een slechte bloedcirculatie gehad, erfelijk bepaald.

Ik herinner me een september tussen 1998 en 2000, dat ik op de fiets door het dorp naar huis reed, en bij thuiskomst mijn handschoenen uittrok. De tekening op mijn handen was de elastiek in mijn handschoenen, die stond opgezwollen op de bovenkant van mijn hand. Een huidarts in Schilde noemde de kwaal bij naam: pensions, koude-urticaria. Zij weet het aan de hormonen, en wist niet of de kwaal ooit over zou gaan, misschien na de menopauze, zei ze.

Allengs is de allergie verergerd. Tot ik in november 2008 uit mijn douche kwam om half 8 ‘s morgens, over de stenen tegels en houten parket liep op blote voeten. Even later had ik een shock. Afgevoerd met MUG. Na een dag op de intensieve van de Jozefkliniek in Malle volgde een onderzoek in het U.Z.A. bij professor Ebo Didier. Hij weet mijn allergieshock aan de combinatie ontstekingsremmer + tarwe + inspanning en blootstelling aan de koude. Verboden vanaf moment: o.a. koude buitenlucht, yoghurt en ijs uit de frigo, witte wijn uit de frigo, etc. en vooral geen tarwe of rogge of wat dan ook van granen.

Toch is het momenteel zo, dat het leven moeilijk wordt. Want bv. als het buiten warm weer is, zeer warm zelfs, en ik doe een fietstochtje waarbij we wel eens door de schaduw rijden, dan koelt het beetje onmerkbare zweet op mijn lichaam af, en HOPLA de allergie komt tevoorschijn, gevolg: ik kom al jeukend en krabbend in paniek terug naar huis, en zoek enkel zonnige paden op. Ik kan ook niet normaal gaan wandelen met mij honden, zie eruit als een illegale vluchteling, helemaal ingepakt, burka en al. Mijn bril is ook een koudegeleider, dus die kan ik ook niet dragen in de kou buiten.

Tot nu toe heeft niemand me kunnen helpen. Zou homeopathie kunnen helpen?


1 Antwoord

Antwoord van Praktijk Klassieke Homeopathie Constance Römgens

Nou, dat is een heftig verhaal!  Moeilijk om zo te leven.                                                                  En uw vraag is: zou homeopathie kunnen helpen.  Helaas kan ik geen garantie geven maar ik zou het wel proberen als ik in uw schoenen stond.  Homeopathie kijkt naar de hele persoon en zoekt op grond daarvan een constitutiemiddel uit om de onevenwichtigheden weer in balans te krijgen.   Het allerbelangrijkste daarbij is een goede anamnese die probeert er achter te komen wat de oorzaak is of wat de oorzaken zijn en wat voor persoon u bent. Problemen die allang bestaan, verdwijnen echter niet van de ene dag op de andere. U kunt dus niet verwachten dat de klachten binnen een half jaar weg zijn, de behandeling zal waarschijnlijk meer tijd vergen. Ik begrijp dat u in België woont, ik kan u Anne  Vervarcke  uit Leuven  aanraden.  Alle goeds en heel veel succes.